Borstkanker op de loer bij grotere rokmaat?

Een studie van University College London suggereert dat wie in een periode van tien jaar een maatje meer krijgt, 33 procent meer risico loopt om borstkanker te ontwikkelen. Een toenemende tailleomtrek zou daarbij de boosdoener zijn. 

Borstkanker gezondheid Healthy Body

 

Wie een (rok)maatje groter krijgt tussen haar 25ste en 55ste in een periode van tien jaar, zou 33 procent meer risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker na de menopauze. Dat blijkt uit een studie van University College London gepubliceerd in het magazine BMJ Open.

In het algemeen wordt gewichtstoename bij volwassenen gezien als een risicofactor voor borstkanker. Maar een grotere tailleomtrek blijkt uit onderzoek bijzonder schadelijk te zijn.

Overgewicht

Bij het onderzoek werden de gegevens van bijna 93.000 vrouwen geanalyseerd die hadden deelgenomen aan de UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS) in Engeland. Dat was een screening op eierstokkanker. De vrouwen waren allemaal ouder dan 50 en hadden de menopauze achter de rug. Ze hadden geen borstkanker toen ze deelnamen aan de studie tussen 2005 en 2010.

De studie bekeek data over grootte en gewicht, vruchtbaarheid, geschiedenis van borst- en eierstokkanker in de familie, het gebruik van hormonale anticonceptiva en andere zaken die doorgaans gelinkt worden aan borstkanker.

Daarnaast vroegen de onderzoekers naar de huidige rokmaat van de vrouwen en wat hun maat geweest was als twintiger. De meeste vrouwen die deelnamen aan de studie hadden overgewicht met een BMI van 25 à 26.

Drie op de vier vrouwen krijgt maatje meer

Tijdens de opvolgingsperiode die drie tot vier jaar duurde, hebben 1090 vrouwen borstkanker ontwikkeld. Het absolute risico van de groep werd zo berekend op 1 procent.

Zoals verwacht speelden de eerstgenoemde factoren zoals bijvoorbeeld familiegeschiedenis een rol bij het verhoogde risico om de ziekte te ontwikkelen. Maar nadat die beïnvloedende factoren in rekening werden gebracht, bleek een grotere rokmaat de belangrijkste voorspeller te zijn van het risico op borstkanker.

Bij een leeftijd van 25 had de gemiddelde vrouw een rokmaat tussen 40 en 44. Toen de vrouwen aan de studie deelnamen met een gemiddelde leeftijd van 64, was dat een grotere maat, gemiddeld 42 tot 46.

Drie op de vier vrouwen had een maatje meer gekregen in de loop van hun volwassen leven.

77 procent meer risico bij twee maten groter

De analyse gaf aan dat wie om de tien jaar een maatje groter had, 33 procent meer kans liep op borstkanker na de menopauze. Twee maten groter binnen eenzelfde periode werd geassocieerd met 77 procent groter risico.

Omdat het om een observationele studie gaat, menen de onderzoekers geen definitieve conclusies te kunnen trekken over oorzaak en gevolg. Maar, waarschuwen ze, een toenemende tailleomtrek werd eerder al gelinkt aan andere kankers zoals van de pancreas, baarmoederhals of eierstokken. Waarschijnlijk omdat vet aan het middenrif schadelijker is. Extra vet zou het niveau van het vrouwelijk hormoon oestrogeen opdrijven, waarop vele borstkankercellen zich voeden.

Bron: www.knack.be

Comments